top of page

Akkoord na 28 uur !!

De federale onderhandelaars hebben na een maratohonvergadering van meer dan 28 uur een regeerakkoord in mekaar gebokst. CD&V-voorzitter Wouter Beke leek eerder vandaag op een pauze aan te sturen, maar ondertussen deden de delegaties gewoon voort. Met resultaat: om 19 uur kwamen de eerste berichten dat er een akkoord was over een regering met Charles Michel als premier.

De onderhandelingen gingen maandag om 14.30 uur van start. Dinsdagochtend raakten ze blijkbaar in een stroomversnelling, toen er na voorbereidend werk in een technische werkgroep een akkoord over de pensioenen uit de plenaire vergadering kwam. Daar passeerden ook de luiken Werk en Sociale Zaken de revue.

Nadien gingen de gesprekken voort tussen de twee coformateurs en de vier partijvoorzitters, met daartussen wat ruimte om de innerlijke mens te versterken. Even voor 19 uur kwamen dan de eerste berichten dat er een akkoord was over de begroting.

Met de overeenstemming die over de begroting bereikt is, zou er meteen ook een regeerakkoord zijn.

Zaterdag congressen?

Een mogelijke piste is dat N-VA, MR, CD&V en Open VLD dan vrijdag of zaterdag hun congressen zouden kunnen samenroepen en de namen van hun regeringsleden invullen.

Maandag zouden de nieuwe excellenties dan naar koning Filip kunnen trekken om de eed af te leggen. Dinsdag staat de state of the union van de nieuwe premier in de Kamer geprogrammeerd. Woensdag en donderdag volgt het debat over de regeerverklaring, met 48 uur na de toespraak van de premier de vertrouwensstemming.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page