top of page

Varkensvlees

De prijs die een Belgische boer voor zijn varkens krijgt, is de laatste weken gedaald tot het laagste peil sinds het Duitse dioxineschandaal begin 2011. De prijs kwam in heel Europa onder druk door een Russische invoerverbod en de zoektocht naar alternatieve markten verloopt niet zoals verwacht. Dat zegt Bert Bohnen van Boerenbond.

De boer krijgt voor een geslacht varken vandaag 1,28 euro per kilogram en voor een levend varken 0,90 euro per kilogram, plus een toeslag. ‘Normaal moet je aan deze prijs vlot kunnen verkopen’, zegt Bohnen. Maar toch is het aanbod nog groter dan de vraag, want de slachthuizen krijgen hun product niet verkocht. Ondertussen maakt de boer op elk geleverd varken volgens Boerenbond liefst 17 euro verlies.

De prijsval is een gevolg van een importverbod in Rusland, dat al gaande is sinds februari, na enkele gevallen van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. Een oplossing is, met de handelsoorlog die is ontstaan rond Oekraïne, nog niet meteen in zicht. “De zoektocht naar alternatieve afzetmarkten loopt ondertussen moeilijker dan verwacht”, zegt Bohnen. Boerenbond vraagt Europese steun om te kunnen leveren in onder meer Azië en Australië.

Ook Febev, de federatie van slachterhuizen in België, ziet de situatie nog verslechteren. ‘De bedrijven verliezen nog meer geld. Waar er vroeger een slecht bod op het vlees kwam, komt er nu vaak helemaal geen bod meer’, zegt Febev-directeur Thierry Smagghe. Ook hij pleit voor Europese steun. ‘De Belgische politiek steunt ons, maar op Europees niveau is er een strijd gaande tussen de varkensproducerende en de niet-varkensproducerende landen.’

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page